Vårutflykt till Kollerö Bruk

Onsdagen den 9 maj på kvällen träffades Vänersborgs Släktforskare, V. Öresjös Hembygdsförening och Uddevallas Släktforskare på Skansens gård i Stenshult. Vi var 71 släktforskare som hade hörsammat inbjudan. Ett par timmar före utsatt tid öppnades himlen och regnet öste ner, jag såg framför mig stövlar och regnkläder, blött och halt i skogen. Men lika plötsligt slutade det att regna och på en klarblå himmel tittade solen fram.
En helt underbar kväll låg framför oss. Alla var glada och förväntansfulla inför vandringen på Kollerö bruk. Hur skulle vi nu fördela oss, vi kunde inte gå i en lång rad. Fyra medlemmar, Per Bergqvist, Ingemar Olsson, Per-Åke Olsson och Stig Sjögren, tog hand om var sin grupp. Dessa män hade lagt ner mycket tid på planeringen. De har letat i litteraturen och gamla handlingar och kartor, satt upp skyltar, som visade var de olika byggnaderna har legat. Under promenadens gång fick vi information om bruket och vilka yrkesgrupper som arbetat där som t ex kolare, sågare, smeder, skomakare, stålbrännare, skräddare och sadelmakare och många fler.

Rådman Jöns Koch i Uddevalla och Direktör Johan Dassau i Eskilstuna fick 1725 Kungl. Bergscollegii Privilegium att anlägga “en Stålugn och Hammare samt Knipphammare till stål och andra Järn och Manufactursorters tillverkande”. Smederna kom bl a från Bergslagen och Tyskland. Kollerö bruk var regionens största industriella arbetsplats före 1840 och har betytt mycket för bygdens utveckling. Bruket klarade sig genom den svenska bruksdöden ända till ca 1893 då det i husförhörslängden står “före detta bruk“. Bruket fanns dock i ca 160 år och uppskattningsvis försörjde det 1000 personer.

Men inget varar för evigt inte heller vår utflykt bland vitsippor, grönska och bäverns framfart vid Risån.

Berit Berntsson  

 

Foto: Kent Lundvall